Controale ANPC de 16 ore cu mascații și luptătorii Antitero, în Costinești

Patronii teraselor din complexul Tineretului își tratau clienții veniți în vacanță cu murături, carne și condimente expirate de câțiva ani. În încăperi murdare, închise cu lacătul, autoritățile au găsit șase tone de produse alterate, cu un termen de valabilitate de mult apus. Mâncarea de aici ajungea la cel puțin 12 terase și baruri din toată stațiunea. Unii angajați nu știau că alimentele sunt expirate.


„Primeau marfa ca şi cum ar fi proaspătă, scoasă din ambalajele originale", a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC. Spaţiile de depozitare erau ţinute ascunse, spun autorităţile.

"Accesul dintr-un depozit într-altul efectiv avea caracteristicile unei catacombe, ne-am simţit ca în favelele sud-americane, toată structura gândită în aşa fel încât să fie ascunsă ochilor autorităţilor", a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.


Pentru a intra în aceste depozite ascunse de ochii lumii, inspectorii ANPC au dus lupte grele, pentru că patronii și angajații au devenit recalcitranți și au recurs la jigniri și amenințări.

În unele locuri, oamenii legii au intrat cu mandat de percheziție, iar în spijinul celor de la ANPC au venit luptători SAS, agenți Antitero și jandarmi. Conform surselor Observator, autoritățile au descoperit minori care munceau în complexul cu pricina pe gratis. Doi foști angajați confirmă.


„Ore lucrate câte 16 ore pe zi, cu copii de 16-17 ani, veniţi de prin ţară, de prin Moldova, vai de mama lor, ţinuţi pe acolo", spune un fost angajat.

„Ni s-au promis nişte mese gratuite, ne dădea cantitate, dar nu era de calitate, te simţeai rău, aveai stări de greaţă", a declarat un alt fost angajat.

„Deci copii să lucreze 16 ore pe zi, n-ai cum!”

Autoritățile au deschis un dosar penal și au audiat deja mai mulți minori. După control, au fost depistate și conduse la sediu, pentru audieri, 43 de persoane, a informat Liliana Trifu, IPJ Constanța.


„Vin copii de 16, 17, 18 ani, din ţară, respectiv din zona Moldovei. Care, îţi dai seama, ei nu au mai avut un loc de muncă în viaţa lor, ei nu ştiu cu ce se mănâncă. Le sunt luate buletinele, efectiv, şi le sunt ţinute numai ei ştiu unde, într-o cameră, undeva, ca şi garanţie.

Deci copii să lucreze 16 ore pe zi, frate, deci n-ai cum! N-ai cum, copii, 16 ore pe zi, să nu fie plătiţi, să fie trimişi la gară, să nu-şi ia banii. Acolo ştii cum sunt? Sunt ca o grupare şi în momentul în care venea unul să-şi ceară drepturile, săreau toţi pe el, ştii? Făceau un cerc şi îl înconjurau. Şi nu mai avea ce să zică omul”, a povestit un angajat.