Borșul ucrainean a intrat în patrimoniul UNESCO

Borșul ucrainean a ajuns să fie inclus pe lista patrimoniului imaterial al UNESCO. Potrivit detaliilor de pe site-ul UNESCO, războiul din Ucraina pune în pericol această expresie a „ospitaliății ucrainene”. Autoritățile de la Kiev au declarat această măsură o victorie politică asupra Moscovei, înregistrarea unui fel de mâncare a cărei origine a fost disputată istoric între cele două țări.

Anunțul despre decizia introducerii în patrimoniu a fost făcut de ministrul Culturii din Ucraina, Aleksandr Tkacenko.


„Victoria în războiul pentru borș este a noastră. Astăzi, 1 iulie, a fost inclus elementul „Cultura culinară a borșului ucrainean” în Lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO”, a scris Tkacenko, pe contul de Telegram.



Lupta pentru borșul roșu

Încă de pe vremea URSS au existat dispute cu privire la originea borșului de sfeclă. Aceste dispute s-au intensificat în anul 2019, la cinci ani după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea și a trimis paramilitari în regiunea Donbas. Acolo s-a declanșat un alt război crunt între soldații armatei ucrainene și separatiștii susținuți de autoritățile de la Kremlin.

Apogeul disputei a fost atins atunci când pe un cont de Twitter asociat cu ministerul rus de externe s-a scris că borșul roșu este un simbol al bucătăriei tradiționale rusești, fiind unul dintre cele mai faimoase și mai iubite tipuri de mâncare din Rusia.

Și în următorii ani conflicul cu privire la această temă a continuat. În anul 2020, Ucraina a declarat borșul de sfeclă ca fiind patrimoniu imaterial, iar în luna aprilie a acestui an purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Kievul că persecută cultura rusă cu ajutorul cărților de bucate.

Majoritatea lumii a auzit pentru prima dată de borșul de sfeclă roșie de la ucraineni. Rețeta tradițională a acestuia este cu bucăți de slănină de porc. Borșul roșu este îndrăgit și de alte popoare și este savurat cu smantână rece de casă.