Alexandru Rafila, despre creșterea numărului cazurilor de infectare cu COVID

Ministrul Sănătății a declarat că România a înregistrat o creștere a cazurilor de infectare cu coronavirus în ultimele zile. Bilanțul COVID-19 arată că media cazurilor a ajuns la aproximativ 400 de la o medie de 300 de cazuri zilnice.

Rafila afirmă că în Germania sunt în jur de 100 de mii de cazuri pe zi, însă partea bună este că majoritatea cazurilor nu au nevoie de internare în spital, în special în secțiile de terapie intensivă.


„Avem aproape 400 de cazuri pe zi, ca și medie și am crescut de la 300 de cazuri la 400 de cazuri. Germania înregistrează 100.000 de cazuri pe zi, dar semnul bun este că nevoia de servicii medicale spitalicești și mai ales de terapie intensivă a fost minimală în ciuda numărului mare de cazuri. Sperăm să rămână la fel.”, spune Rafila.


Medicul îi sfătuiește pe români să se protejeze în continuare cum consideră ei că este mai bine. Este de preferat să evite zonele aglomerate sau să se poarte masca în spațiile închise, însă toate aceste recomandări rămân la latitudinea fiecărei persoane.


„Singura măsură aplicabilă este să ne protejăm fiecare așa cum este mai bine, în sensul evitării totuși a zonelor foarte aglomerate sau chiar a utilizării măștii în interior, acolo unde este o foarte mare densitate de oameni sau unde stăm un timp îndelungat, dar lucrul ăsta rămâne o decizie individuală”, afirmă ministrul.


Chiar dacă nu se mai raportează zilnic, Alexandru Rafila a explicat cum este monitorizată evoluția pandemiei de coronavirus la nivel național. Ministrul spune că varianta Omicron se răspândește destul de ușor și se pot infecta și persoanele vaccinate și cele nevaccinate. Vaccinul nu este măsura care garantează că nu ne putem infecta, ci doar vom face o formă mai ușoară în cazul infectării.


„Din păcate această extindere în unele țări din Europa a infecției care apare atât la persoanele vaccinate, cât și la cele care au trecut prin boală sau și cele vaccinate arată că transmisibilitatea acestei tulpini Omicron și a subvariantelor sale este înaltă și din păcate trecerea prin boală sau vaccinul nu protejează împotriva transmiterii, eventual împotriva formelor grave la persoanele din categoriile vulnerabile”, a adăugat Rafila.