Valabilitatea certificatului COVID-19 a fost prelungită

Deja de mai bine de 2 luni mai multe state au renunțat la obligativitatea certificatului digital COVID-19. Însă, “legislatorii europeni vor să garanteze că cetăţenii europeni se pot deplasa liber în cazul în care apare o nouă variantă îngrijorătoare”, a explicat PE potrivit unui comunicat.

Regulamentul de implementare a certificatului digital care atestă vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau dovada infectării cu COVID-19 în ultimele şase luni a intrat în vigoare de la 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iulie 2022. În luna februarie, Comisia a venit cu propunerea ca valabilitatea acestuia să fie prelungit pentru încă un an.

Comisarul european a menționat că pandemia de coronavirus încă nu s-a terminat și ar putea apărea un nou val în orice moment.


“Situaţia epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situaţii fluctuante”, a explicat comisarul european responsabil cu dosarul, Didier Reynders.

“Suntem hotărâţi să revenim la libera circulaţie fără restricţii şi salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricţiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”, a continuat el.

Hotărârea trebuie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul UE

Chiar și așa, “acordul la care s-a ajuns astăzi ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere şi în siguranţă, dacă o creştere a infecţiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricţii”, a subliniat comisarul.

Decizia care a fost luată în legătură cu valabilitatea certificatului digital COVID trebuie să fie aprobată oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE (reprezentând statele membre), pentru a putea fi aplicat de la 30 iunie.

Comisia va trebui să publice la sfârșitul anului 2022 un raport privind certificatul digital COVID-19, care va putea fi însoţit de o propunere de scurtare a perioadei de aplicare a regulamentului, în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus.