Sărbătoarea Rusaliilor 2022

Creştini ortodocşi sărbătoresc Rusaliile la 50 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos.Anul acesta, Rusaliile sunt sărbătorite duminică și luni, 12 și 13 iunie.

Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare creştină extrem de importantă pentru credincioși. Aceștia respectă cu strictețe mai multe tradiții și obiceiuri pe care le-au moștenit de la generațiile trecute.

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care înseamnă sărbătoarea trandafirilor, însă reprezintă în acelaşi timp şi fetele împăratului Rusalim, despre care se spune că aveau puteri magice cu care seduceau oamenii.


Originea sărbătorii de Rusalii

Totodată, Rusaliile este sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine. În aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de persoane care au format prima comunitate creştină din Ierusalim. Potrivit mărturiilor apostolilor, Duhul Sfânt sub chipul unor limbi de foc le-a oferit nenumărate daruri creștinilor. La început, apostolii au avut puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci.

Cei 12 apostoli au început să facă învăţătura Mântuitorului în diverse limbi. După care aceștia au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni, făcându-i pe oameni să se întoarcă pe drumul cel drept în rătăcirea lor.

Lunea Rusaliilor este zi liberă în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria şi Togo.


Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii

Se spune că apostolii îi pedepseau pe cei care nu îi ascultau și nu credeau în puterile lor. Din bătrâni se mai spune cp sărbătoarea de Rusalii sunt spiritul morţilor care, după ce sufletele lor au părăsit mormintele în Joia Mare şi au petrecut Paştile cu persoanele în viață, refuză să se mai întoarcă la locurile lor de veci.

De Rusalii nu este bine să mergi la muncă în câmp, deoarece s-ar putea ca ielele să te prindă și să te pedepsească. În această zi nici nu se intră în vie,nu se merge în locuri pustii şi întunecate, deoarece poți da peste spiritele rele.

De Rusalii nu se lucrează, pentru că cei care încalcă această tradiție vor fi pedepsiţi de Iele, pentru că nu sărbătoresc şi nu preţuiesc ziua cum trebuie. De asemenea, în zilele de Rusalii nu se culeg plante de leac. De Rusalii nu se coase, nu se spală, nu se face murdărie.