Zile libere legale 2022. Minivacanță de Rusalii

Angajații din România se vor bucura de un weekend prelungit la mijlocul lunii iunie. Zilele de Rusalii sunt considerate zile libere legale în România. În acest an, prima zi de Rusalii, 12 iunie, pică duminică, iar a doua zi de Rusalii, 13 iunie, pică luni. Astfel bugetarii de la stat și de la privat vor beneficia de trei zile de vacanță.


Alte zile libere legale 2022

• 1 iunie (miercuri) - Ziua Copilului

• 12 iunie şi 13 iunie (duminică şi luni) - Prima şi a doua zi de Rusalii

• 15 august (luni) - Adormirea Maicii Domnului

• 30 noiembrie (miercuri) - Sfântul Andrei

• 1 decembrie (joi) - Ziua Naţională a României

• 25 decembrie şi 26 decembrie (duminică şi luni) - Crăciunul

Potrivit legislației Codului Muncii din România, persoanele care au o altă religieîn afară de cele creştine beneficiază de câte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.


Ce sunt Rusaliile

Sărbătoarea Rusaliilor este sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh care are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului, de aceea sărbătoarea mai este numită şi Cincizecimea. În România, cele două zile de Rusalii au fost declarate zile libere legale începând din 2008.

În această zi sfântă de sărbătoare, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, după care iau frunze de nuc sfințite de preot și le așează acasă la icoane.

În ziua de Rusalii, gospodinele îi pun pe copii să își spele picioare cu săpun de casă, iar mai apoi le dau să mănânce orez cu lapte și cireșe.Tradiția românească spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular ”luat din Rusalii”.

Tot din strămoși se spune că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi pe câmp la muncă, doarece lelele te vor prinde și te vor pedepsi. Tot de Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.