Firea, îngrijorată de scăderea numărului de persoane din România

După mai multe analize ale chestionarelor de recensământ completate de români și statistici demografice, Firea susține că în acest ritm în următorii 40 de ani numărul locuitorilor din România va scădea sub 15 milioane de persoane. Ministrul Familiei se arată îngrijorată de această scădere demografică. Tot mai mulți români aleg să nască și să locuiască peste hotare. Unul dintre motive ar fi lipsa unui buget adecvat pentru măsurile de stimulare a natalității la nivel național.

Firea a anunțat că se pregătesc câteva măsuri pentru a sprijini tinerii care își doresc să își întemeieze o familie și să aibă copii.


„Chiar dacă intenţiile au fost bune, niciodată nu au fost suficienţi bani, nu a fost un buget adecvat pentru măsuri de stimulare a natalităţii. Acum guvernul şi-a asumat câteva măsuri care să vină în sprijinul tinerilor care doresc să aibă copii.", a declarat Gabriela Firea Antena 3.



Măsuri propuse de ministrul Familiei pentru creșterea natalității

O altă problemă a descreșterii demografice din România o constituie infertilitatea. Firea a prezentat câteva beneficii pe care le include noul proiect de combatere a infertilității la nivel național. Ministrul Familiei a menționat că proiectul există deja de câțiva ani la nivelul ministerului Sănătății și își dorește extinderea lui, iar cu ajutorul acestuia au fost aduși pe lume 570 de copii.


"Prin programul naţional existent de câţiva ani la nivelul ministerului Sănătăţii doar circa 10 cupluri din fiecare judeţ au beneficiat de aceste decontări. De aceea doresc să extind programul care a funcţionat foarte bine la Bucureşti, şi în urma căruia s-au născut 570 de copii într-un timp foarte scurt.", a explicat Gabriela Firea.


Firea vrea ca noul program să conțină reguli simple, înscrierea să fie digitală pentru a ușura procedura, iar suma programului să fie asemănătoare cu cea decontată la nivel european, în jur de 4.000 de euro în lei, sumă care să acopere toate necesităţile. Acest program este o șansă pentru familiile care își doresc copii, având un rezultat destul de bun nu doar la nivel național.


"În România va exista un program care va stimula cuplurile infertile să vină către spitalele de stat şi clinicile private, să ia în calcul şi aceste proceduri care dau foarte mari rezultate în întreaga lume.", a promis Gabriela Firea.