UE vrea să oprească importul de petrol din Rusia. Cât vor ajunge să coste benzina și motorina

UE va adopta noi sancțiuni împotriva Rusiei. Printre ele s-ar putea număra oprirea importurilor de petrol. Miniștrii Energiei din statele membre s-au reunit în 2 mai la Bruxelles pentru a discuta despre reducerea dependenței energetice de Rusia. Hotărârea privind importurile ar urma să fie anunțată în curând.


„Cu siguranţă, o astfel de decizie este de dorit în contextul actual. Pentru că nu există foarte multe pârghii prin care Guvernul Rusiei şi Rusia să poată fi aduşi pe o linie mai apropiată de linia normală”, a explicat Dan Schwartz, analist economic, pentru Observator.


Experții avertizează că un astfel de verdict ar avea un impact puternic. „Dacă acest lucru se întâmplă brusc, Impactul ar fi dureros. Cantităţile din piaţă ar scădea, cererea ar exploda, în contextul unei oferte prăbuşite. Şi preţul ar putea să crească substanţial”, a declarat Adrian Mâniuțiu, analist economic, pentru sursa citată.

Acum, UE importă 30% din petrolul de care are nevoie din Federația Rusă. În cazul României, situația este astfel: reușim să producem doar 30% din cantitatea de petrol de care avem nevoie și importăm 70%.


„Mai mult ca sigur că vor aduce creşteri de preţuri, creşteri de preţuri care se vor reflecta inclusiv la nivelul pompei. Creşteri care, probabil, vor fi de minim 10%”, a transmis Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă.


Adică aproximativ 1 leu în plus pentru fiecare litru de carburant. Problema este că țara noastră nu-și poate mări capacitatea de producție de petrol. Un litru de motorină se vinde în prezent cu 8,7 lei, iar unul de benzină cu 7,9 lei.


„Nu există astăzi o soluție rapidă, nu există o soluție care să poată să fie prinsă în orizontul a 305 ani pentru mărirea acestui procent”, a declarat Adrian Măniuțiu, analist economic.