Concurs de ciocnit ouăle într-o localitate din Gorj

La Baia de Fier, localnicii au organizat un concurs în care ciocnesc ouăle de Paști unii cu alții. Peste 100 de oameni s-au înscris în competiție. Concurenții cu experiență dețin și metode prin care pot afla cât de rezistente sunt ouăle cu care participă. Mai mult, copiii sunt învățați din copilărie cum să testeze cojile de ou.


„E o tehnică, cei care au dinții buni, cei care îi au puși se înșeală. Ce emoții, doar e un ou, nu un bou.”, spune un localnic.


Pentru un ou cu coaja trainică și prezentabil, unii concurenți sunt în stare să achite bani mari și chiar să meargă până în alt colț de țară.


„Poate să fie și 1.000 de lei, s-a dat și o rabă de lemne de foc pe un ou cu ani în urmă.”, spune un alt localnic din Baia de Fier.

„N-am avut timp să caut. Trebuie să umbli sute de kilometri ca să găsești. A fost un băiat de-al nostru la Bechet la vale, a cumpărat vreo sută.”, afirmă un localnic.

Ce premiu a câștigat învingătorul

La competiția cu ouă au voie să participe doar locuitorii satului, cei din alte localități au voie doar să admire întreaga competiție.


„Văd niște ouă foarte tari pe aici, nu știu dacă mai am vreo șansă. Anul ăsta de la mine, din gâștele mele, dacă fac treabă sunt mândru că sunt din gâștele mele.”, Ioan Berci, fost câștigător al competiției.


În acest an, câștigător a fost un bărbat care a participat cu un ou oferit de fratele său. Premiul pentru rezistență a fost pe măsură - un miel oferit gratis de primarul comunei, din turma sa.


„E cam strict, e un concurs organizat strict pentru localitatea noastră, dar între ei e o competiție, bineînțeles, cu două-trei luni înainte încep să caute ouă, prin localitățile limitrofe, prin alte județe.”, Dumitru Turbăceanu, primarul comunei Baia de Fier.


La concurs participă doar bărbați, însă în acest an a participat și o fetiță care a fost eliminată încă de la prima ciocnire.