Noi reguli pentru accesul cu câinii pe plajele din România

În acest an a fost adoptat proiectul care prevede renunțarea la sancțiuni pentru persoanele care stau cu animalele de companie pe plajă. Astfel, accesul cu animalele de companie va fi posibil atât în perioada estivală, cât și în extrasezon numai cu condiţia ca acestea să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă.

În perioada estivală, accesul patrupedelor pe plajă va fi posibil doar cu acordul operatorilor, iar în extra-sezon nu există nicio condiție.

Proiectul de lege a fost votat în Camera Deputaților cu 284 de voturi pentru, un vot împotrivă și 11 abțineri.


Ce amendă era aplicată până acum celor ce încălcau regula

Până nu demult, cei care încălcau legea privind accesul pe plajă cu animalele de companie erau sancționați cu o amendă de la 10.000 până la 20.000 lei.

Cea care a inițiat proiectul de lege, deputata USR, Cristina Rizea, susține că multe persoane merg cu animalele de companie la plajă și nu colectează deșeurile produse de acestea, lucru ce încalcă legea.

„Deşi există reglementare expresă privind sancţionarea persoanelor care vin pe plajă însoţite de animale de companie, realitatea arată că autorităţile îndreptăţite nu aplică niciun fel de sancţiune. În urma unei întrebări parlamentare, adresate Ministerului Afacerilor Interne, am aflat că în ultimii ani nu s-a dat niciun fel de sancţiune pentru proprietarii de animale care se plimbă cu căţeii pe plajă. Realitatea e că oamenii nici nu ştiu că este interzis, Astfel, se impune modificarea cadrului normativ, în sensul reglementării accesului pe plajă al animalelor, cu respectarea unui set de norme menit să asigure curăţenia mediului înconjurător şi siguranţa tuturor celor aflaţi pe plajă”, a explicat deputata.