Blue Monday, cea mai tristă zi din an

Ideea de „Blue Monday” a luat naștere în anul 2005 și semnifică cea mai tristă zi din an, deoarece mai mulți factori contribuie la o stare depresivă. Unele statistici au arătat că în această zi a anului mulți oameni se simt triști, deprimați și nu au chef de nimic.

Finisarea sărbătorilor de iarnă, cheltuielile din luna decembrie, vremea posomorâtă și ideea unei vacanțe la mare sunt doar câteva motive care contribuie la o asemenea stare deprimată.

În ultimii 3 ani se adaugă și pandemia de coronavirus care provoacă stări de anxitate, depresie și lipsa de socializare. Potrivit unei formule a psihologului Cliff Arnall indica că a treia zi de luni din luna ianuarie este cea mai tristă zi din întreg anul.


„Nu există depresie de 24 de ore”

Această teorie a provocat numeroase dezbateri. Unii experți consideră acest lucru o pseudoștiință. Unul dintre colegii universitari ai lui Arnall, dr. Dean Burnett, este de părere că: “Nu există depresie de 24 de ore”.

Tulburarea afectivă sezonieră (Seasonal Affective Disorder, SAD) este o afecțiune asemănătoare unei depresii care apare în anumite anotimpuri. Chiar și așa, potrivit lui Burnett, starea deprimată nu durează doar o zi. Alte simptome ale SAD pot fi iritabilitatea, dispoziţia scăzută persistentă şi sentimentele de inutilitate.

Ideea Blue Monday a fost folosită imediat pentru a vinde diverse produse care pot îmbunătăți dispoziția și starea interioară a oamenilor.