Bojdeuca lui Ion Creangă va fi reabilitată

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a afirmat că ordinul de începere a lucrărilor de restaurarea si reabilitare a Bojdeucii lui Ion Creangă şi a întregului ansamblu muzeal a fost semnat.

Totodată, luni au fost predate amplasamentul liber de sarcină şi bornele de reper către constructorul care se va ocupa de reabilitare. Lucrările vor fi realizate în timp de 18 luni, iar costurile acestora sunt estimate la aproximativ 2,6 milioane de lei, fără TVA.


Casa memorială a lui Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă din cartierul Țicău, Iași, în care scriitorul a locuit între anii 1872 și 1889. Aceasta a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, având parte de două restaurări până în prezent, în anii 1942 și 1985. Casa este înscrisă în Lista monumentelor istorice și are două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu.

Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România. Pe vremea când marele scriitor locuia în casa din Țicău, era recunoscut faptul că acesta deținea multe pisici, aproximativ 30, iar fiecare purta numele unei persoane reale din viața sa.