Este sau nu eficient Arbidolul contra virusului COVID-19

Arbidolul a fost unul dintre cele mai discutate medicamente în timpul apogeului pandemiei de coronavirus. Adus din Rusia, tot mai mulți români l-au procurat, chiar dacă acesta nu era autorizat în Uniunea Europeană. Medicamentul era vândut cu 200-250 de lei pe diferite platforme online. Aceeași schemă a avut loc și în cazul altor medicamente, precum Favipiravir și Ivermectina.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că nu există studii pe baza acestui medicament precum că ar trata infecția de coronavirus. De aceea nu ar trebui să ne bazăm pe zvonuri, ci să urmăm indicațiile medicilor specializați.

„Aşa cum nu este documentat faptul, de exemplu, că Arbidolul ar avea vreun efect, nu există niciun articol, unul în lume care să arate să Arbidolul ar putea să aibă efect favorabil asupra infecţiei cu coronavirus, tot aşa există dovezi zi de zi pe care le am de la mine de la spital, de la celelalte spitale din România care îmi arată că 9 din 10 persoane care sunt la Terapie intensivă sau care decedează sunt nevaccinate. E clar că dacă 9 din 10 sunt grav sau mor e clar că vaccinul are un efect. Acesta e lucru demonstrabil.”, a declarat Rafila.


Rafila încurajează în continuare populația să se vaccineze

Ministrul Sănătății în continuare recomandă vaccinarea anti-COVID ca fiind cea mai sigură metodă de protecție contra infecției agresive. Acesta susține că în special persoanele care se află în grupa de risc ar trebui să opteze pentru imunizare.

„Sunt şi foarte multe articole ştiinţifice în acest sens şi mod evident în această conjunctură eu recomand vaccinarea foarte serios, mai ales persoanelor care sunt din categoriile la risc. Adică cele care ar putea să facă din cauza vârstei şi a altor boli pe care le au”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.