Președintele Kazahstanului a dat ordin de tragere pentru a opri revolta

Președintele Kazahstanului a dat ordin forțelor armate să tragă în mulțimea care a devenit violentă și de necontrolat pentru a opri revolta. Vineri, președintele Kazahstanului a declarat că a ordonat să se tragă în cei care i-au numit bandiți și teroriști. Rusia a venit în sprijinul țării și a trimis trupe pentru a stopa revoltă izbucnită în întreaga țară.

Forțele naționale au încercat din răsputeri să țină situația sub control, însă pe străzile din principalul oraș Almaty sunetul focurilor de armă nu a mai încetat. În urma revoltei, zeci de persoane au fost omorâte, iar zeci de clădiri publice au fost jefuite și vandalizate.

„Militanții nu au depus armele, ei continuă să comită crime sau se pregătesc pentru ele. Lupta împotriva lor trebuie să fie continuată până la capăt. Cine nu se va preda va fi distrus. Am dat ordin agențiilor de aplicare a legii li armatei să tragă pentru a ucide fără avertisment”, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev într-un discurs televizat.


Totul a început de la proteste contra scumpirii combustibilului

Tokayev, președintele țării, a declarat că teroriștii antrenați în străinătate sunt vinovați pentru cele mai violente manifestări din cei 30 de ani de independență a statului din Asia Centrală. Ministerul rus al Apărării a declarat că în jur de 70 de avioane zboară non-stop pentru a transporta trupe rusești în Kazahstan pentru a ajuta autoritățile să țină sub control situația tensionantă din țară și la controlul principalului aeroport din Almaty, recucerit joi de la protestatari.

Totul a început de la protestele cetățenilor care au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de scumpirea combustibilului. Însă totul a luat o altă întorsătură, această mișcare întprcându-se contra guvernului și a fostului lider Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, cel mai longeviv conducător al unui fost stat sovietic.