Botezul Domnului este o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții frumoase, dar și bucate tradiționale extrem de delicioase. Deoarece Boboteaza amintește de timpurile reci și geroase, la această sărbătoare mai întâi se prepară piftiile.
Această delicatesă se prepară din picioare de porc, urechi, gușă, mușchi și se asortează cu usturoi. Tradiția spune că acest fel de mâncare trebuie pregătit și așezat pe foc în ziua în care intră Preotul cu Botezul ca să sfințească cu Sfânta Aghiazmă Mare întreaga gospodărie.
Nelipsite de pe masa de sărbătoare sunt și sarmalele și carnea și cârnații la grătar. Dulciurile de la această sărbătoare sunt lipiile, pregătite cu aluat de cozonac și unse cu ou și smântână.
Pâinea coaptă în cuptor
Lipiile din aluat se servesc conform tradițiilor, la mesele de botez ale creștinilor. Acest obicei amintește că turtele sunt făcute pentru Domnul Iisus Hristos de Maica Preacesta în timpul Fugii în Egipt. Alături de ele se pot mânca prăjituri și cozonaci sau fructe.
Cozonacii sunt la fel de prezenți pe masa de sărbătoare, fiind unul dintre deserturile de nelipsit. Toate bucatele sunt mâncate cu pâine coaptă în cuptor, frământată și dospită lângă soba caldă.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ce bucate se pregătesc în sfânta zi de Bobotează.