Tradiții și obiceiuri în ziua de Bobotează

În ziua de Bobotează se sfinţesc apele şi se purifică mediul prin slujba sfântă a preoților. Agheazma este apa sfinţită de în această zi de slujitorii bisericilor. În timpul slujbei religioase, apa este înzestrată cu proprietăți terapeutice miraculoase și nu se strică întreg anul.

Conform tradiției străvechi, în ajunul Bobotezei credincioșii ajunează, iar mulți dintre aceștia țin post negru.

În ajunul sărbătorii, oamenii trebuie să fie liniștiți, împăcați, să traiască în bună înțelegere. Nu este bine să vă certați cu membrii familiei, prietenii sau orice altă persoană. Totodată, părinţii nu trebuie să-și mustre sau să își bată copiii. În cazul celor care nu respectă aceste obiceiuri, vor avea parte de necazuri întreg anul.


Ce să nu faceți de Bobotează

Un alt obicei din această zi sfântă spune că nu trebuie să se stropească cu apa sfințită caii și iepurii, pentru că se pot preface în diavoli.

Pentru ca femeile să fie sănătoase întreg anul, nu trebuie să spele rufe în apele curgătoare timp de opt zile după sfințirea apelor. Conform tradiției, apele rămân sfinţite timp de şase săptămâni. Când este extrem de frig (proverbialul ger al Bobotezei), se pregăteşte „Crucea de gheaţă a Bobotezei .”

Se mai spune că în ziua de Bobotează, gospodinele nu trebuie să dea de lacasă nici un obiect. Cine va împrumuta un obiect din casă, în special bani, gospodăria îi va fi pălită de ghinion.