Parada militară de 1 Decembrie va avea loc în format restrâns

„Detaşamente de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi mijloace tehnice terestre şi aeriene vor participa miercuri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf, din Bucureşti. Ceremonia se va desfăşura într-un format restrâns, care va fi dimensionat în funcţie de situaţia pandemică de la momentul desfăşurării evenimentului, cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a transmis, luni, Ministerul Apărării.

Ceremonia va începe cu intonarea imnului naţional al României, însoțit de executarea a 21 de salve de tun și urmat de depunerea unei coroane de flori de către preşedintele României, Klaus Iohannis, în memoria eroilor români ce și-au dat viața pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc, precum şi în memoria victimelor virusului COVID-19 şi păstrarea unui minut de reculegere.

Drapelul național, arborat în toate instituțiile

Cu ocazia acestei zile importante pentru România, reprezentanţii Armatei României vor participa la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea ceremoniilor de mică amploare în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, în timp ce militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului naţional vor desfăşura ceremonii militare în cadru restrâns.

Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din România, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz. Autoritățile au anunţăt că, duminică, 28 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Arcul de Triumf se va desfășura repetiţia generală pentru paradă, cu toate măsurile de siguranță contra virusului COVID-19.

Propunerea CNSU pentru manifestările de 1 Decembrie

CNSU a venit cu propunerea ca manifestările de Ziua Națională să aibă loc cu participarea a cel mult 400 de spectatori în Capitală şi cel mult 200 de persoane în municipiile reşedinţă de judeţ, cu condiția de a se respecta restricția privind purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor, distanţarea socială şi acces pe baza certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Spectacolele în aer liber ar putea fi permise doar până la ora 21:00, cu un public de maxim 1.000 de persoane, în funcţie de spaţiu locației, astfel respectându-se mai multe restricții pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19.