Copilăria micuței Naarghita

Naarghita, pe numele său real Maria Amarghioalei, a fost o cântăreață și dansatoare română. Artista s-a născut pe 14 ianuarie 1939 în localitatea Pufești, județul Vrancea. Copilăria ei a fost una zbuciumată. Când micuța Maria avea doar trei ani, părinții acesteia s-au despărțit. Fetița a fost crescută de bunici până la vârsta de nouă ani, atunci când s-a mutat împreună cu mama ei în Capitală.

Fiind o fire artistică, cu o aură deosebită, artista a frecventat cercurile de dans și canto clasic. Viața vedetei a început să se schimbe atunci când în anul 1956 a intrat în corpul de balet al teatrului de revistă „Constantin Tănase”, în calitate de figurantă.


Cum a luat naștere dragostea pentru muzica și dansul indian

Pasiunea pentru dansurile și muzica indiană, pentru Naarghita, a fost dragoste la prima vedere. După ce a vizionat filmul indian Vagabondul (1951), în regia lui Raj Kapoor, tânăra a rămas profund impresionată și a început să se documenteze și să urmărească tot ce însemna atât muzica și dansul indian, cât și întreaga cultură a acestui popor.

Fiind o fire ambițioasă, intepreta a studiat limba și a muncit pentru a-și crea o carieră de succes prin prisma acestei pasiuni unice. Vedeta s-a specializat pe această nișă, bucurându-se de un succes colosal și de o apreciere fascinantă din partea fanilor atât din țară, cât și din întreaga lume.

După zece ani de la debut său în carieră, România a fost zguduită de "fenomenul Naarghita". Cântăreața mai era supranumită „Cenușăreasa din Vrancea”. Artista avea concerte naționale, albume lansate, care erau ascultate intensiv de români, dar și de oameni din diferite colțuri ale lumii. Naarghita a devenit o apariție unică și originală, ceva desprins din povești, fiind admirată pentru stilul, gingășia și dragostea pentru o cultură atât de departe de țara sa natală.


Visul Naarghitei a devenit realitate

Naarghita era invadată de numeroase oferte de la renumitul Bollywood. Cântăreața a mers pentru prima dată în New Delhi la invitația premierului Indiei, Indira Gandhi.

A fost un moment unic și memorabil pentru vedetă deoarece atunci a avut ocazia să-și cunoască idolul, cel care i-a sădit dragostea pentru tot ce însemna India, actorul şi regizorul indian Raj Kapoor. Între cei doi a luat naștere o prietenie foarte puternică, iar la scurt timp, artistul indian Raj Kapoor s-a îndrăgostit de cântăreața română.

„M-am rugat la Dumnezeu să nu-mi ceară mâna. Îmi anulam cariera, nu se pot face două cariere, căsătoria sau cariera. Am respectat România şi India la fel de înalt. Până la 1 milion de euro mi s-a oferit numai pentru un interviu şi un cântec", povestea cântăreaţa într-o emisiune difuzată ceva ani în urmă pe postul Acasă.

Naarghita nu a fost căsătorită niciodată, însă mereu s-a bucurat de atenția și avansurile diferitor bărbați care erau cuceriți de frumusețea, caracterul și gingășia artistei.


Cum a luat naștere pseudonimul cântăreței

Pseudonimul cântăreței a fost ales chiar de ea, fiind un joc de cuvinte, semnificând, în limba hindi, fie „cântul spiritului etern”, fie „cântecul tulpinii de lotus”. Muzicologul George Sbârcea spunea că acest pseudonim s-ar traduce „cântec pentru cei luminați”. Când a fost întrebată de proveniența numelui său de scenă, interpreta a răspuns: „Există Harghita, există Marghita, m-am gândit să existe și Narghita.”

Una dintre cele mai grele lovituri din viaţa Naarghitei a fost atunci când Elena Ceauşescu i-a interzis acesteia să mai călătorească în India. Această decizie a separat-o pentru totdeauana pe artistă de țara visurilor sale şi de bărbatul cel mai drag din viața sa. După o carieră cu un succes răsunător, ultimii ani din viață artista i-a petrecut în sărăcie, singură şi cu o pensie de doar 40 de lei pe lună.

Naarghita s-a stins din viață la data de 26 februarie 2013 la vârsta de 74 de ani. Corpul neînsuflețit al artistei a fost găsit de către nepoata sa, în garsoniera din București pe care o închiria.