Cel mai scump ardei iute din lume, cultivat și expus la Iași

Soiul celui mai scump ardei iute din lume este cultivat chiar la Iaşi. Un kilogram de acest tip de ardei costă 25.000 de dolari. Curioșii îl vor putea admira și vedea cu proprii ochi, începând cu 30 octombrie, în cadrul unei expozițioi unice desfășurată în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi.

„Noutatea, la ediţia de anul acesta a expoziţiei, este prezentarea celui mai scump ardei din lume ca preţ, la nivel de kilogram, anume 25 de mii de dolari. Acesta se numeşte Aji Charapitas şi este un soi creat în Republica Peru, dar care nu este atât de iute precum este soiul Carolina Reaper. El este, undeva, apreciat la 30–40.000 de unităţi Scoville. Acesta reţine prin gustul cu totul şi cu totul special, un gust dulceag, anume o aromă de citrice, uşor acrişor”, explică prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iaşi.

Acest soi de ardei este extrem de căutat de restaurantele de lux

Acest soi de ardei iute provine din Peru. Deja de câțiva ani, aceștia au început să fie cultivaţi şi în Europa, însă cu greu, din cauza condiţiilor climatice ce diferă. Acest sort de ardei iuți se diferențiază de restul prin forma lor ce se aseamănă cu boabele de mazăre.

Acest soi de ardei iuți este la mare căutare de restaurantele de lux, aceștia fiind livrați sub formă de pudră de boia. În grădină din Iași, doritorii vor putea admira primele trei cele mai iuţi soiuri de ardei la nivel mondial.

„Ceea ce este interesant, la fel ca în ediţiile anterioare, ţinând cont de gradul de iuţeală legat de unităţile Scoville, noi prezentăm acei ardei «campioni mondiali», anume cei mai iuţi. Şi avem în continuare primele trei locuri la nivel mondial, la noi în Grădina Botanică din Iaşi. Recordurile noastre nu au fost detronate şi aici vorbim de 2 milioane de unităţi Scoville, grad de iuţeală, aşa cum se măsoară cu tehnicile de acum”, a mai precizat prof. univ. dr. Cătălin Tănase.