Cercetătorii au stabilit când este cel mai bun moment al zilei pentru vaccinare

Specialişti de la Universitatea Geneva şi de la Universitatea Ludwigs-Maximilians din Munchen au realizat cercetări ce au fost publicate în revista Nature Immunology. În urma acestora, experții au stabilit că sistemul imunitar este diferit în funcţie de momentele zilei.

„Este un răspuns imunitar mai bun dimineaţa decât după-amiaza cu de două ori mai mulţi anticorpi dimineaţa decât după-amiaza”, a explicat imunologul Christoph Scheiermann.

Specialistul a menționat faptul că organismul uman are celule santinelă ale sistemului imunitar care dau alarma atunci când corpul este atacat de un virus şi sunt mai active la primele ore ale zilei.


Cum reacționează sistemul imunitar

În concluzie, dacă sistemul imunitar reacţionează de îndată în cazul unei infectări, protecția va fi pe un termen îndelungat în cazul vaccinării. Variaţiile performanţelor sistemului imunitar se explică datorită ceasului biologic intern care este sensibil la alternanţa dintre zi și noapte.

„Funcţionează ca un sistem care economiseşte energie pentru a utiliza mai bine resursele în conformitate cu nevoile urgente”, a adăugat Christoph Scheiermann.

Experții mai susțin că este imposibil să se stabilească când sistemul imunitar este cel mai vulnerabil. Totuşi, rezultatele studiului au oferit indicii privind alegerea celui mai bun moment pentru realizarea vaccinării anti-COVID, dar şi pentru efectuarea altor tratamente.