Primul român condamnat în pandemie la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

În data de 10 decembrie, Matei Strugurel a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor de către Judecătoria Buzău. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, bărbatului i-a fost interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa funcția care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei ori considerarea ca executată a pedepsei principale cu închisoarea. Totodată, a fost obligat la plata a 550 de lei cheltuieli de judecată.

Individul a fugit din spital, în luna aprilie 2020, unde a fost internat pentru că tușea puternic. Testul pentru COVID-19 a ieșit negativ, dar medicii l-au diagnosticat cu TBC și au decis să-l țină sub supraveghere. El a fugit din unitatea medicală de frica să nu ia COVID-19. Matei Strugurel are un handicap psihic și a fost rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Râmnicu Sărat.


„Domnul trebuia să respecte decizia de spitalizare. Pentru că nu s-a prezentat la judecată, nu s-a putut lua acordul acestuia cu privire la munca în folosul comunităţii, care este o condiţie pentru a se dispune suspendarea sau amânarea pedepsei”, declara în decembrie 2020 Ştefan Boroş, purtător de cuvânt la Judecătoria Buzău.


După evadare, de voie, de nevoie, s-a întors la spital. Bărbatul spune că în acest timp nu a fost anunțat că trebuie să se prezinte la Judecătorie. Din spital, el a fost mutat direct la un penitenciar din Vrancea, dar nu a ajuns niciodată în fața instanței, iar judecătorii l-au condamnat la un an de închisoare în lipsă, fără să-l audieze. După gratii a stat două luni și nouă zile.