Șeful OMS, declarație controversată despre doza a treia de vaccin

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că este contra administrării celei de-a treia doze de vaccin în unele țări, în condițiile în care în mai multe state din Africa, foarte puțini oameni sunt vaccinați cu prima doză sau chiar deloc.

“A începe inocularea celei de-a treia doze este într-adevăr cel mai rău lucru pe care îl putem face în calitate de comunitate globală. Este nedrept şi, de asemenea, incorect pentru că nu vom opri pandemia ignorând un întreg continent (Africa), iar acest continent nu are nicio capacitate de producţie prin alte mijloace”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.


Vaccinare cu a treia doză în România

OMS a recomandat ca populația să se imunizeze cu o doză suplimentară de vaccin, a treia, însă doar pentru persoanele imunodeprimate, ci nu pentru o întreagă populație care își dorește acest lucru. Organizația a mai menționat că e nevoie să se vaccineze un număr cât mai mare de persoane cu prima doză de vaccin la nivel mondial.

Premierul Florin Cîţu a anunţat în septembrie că s-a luat decizia ca, începând cu data de 28 septembrie, să înceapă administrarea celei de-a treia doze, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer BioNTech, Moderna şi Astra Zeneca, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua.