Echinocțiu de toamnă 2021

În această zi, 22 septembrie, Soarele va fi poziționat deasupra ecuatorului Pământului, deplasându-se de la nord la sud, iar ziua și noaptea vor ajunge să fie egale în întreaga lume. Cercetătorul solar al NASA, Mitzi Adams, spune că de astăzi, la Polul Nord, Soarele va rămâne sub linia orizontului, într-un fel de amurg, până în luna octombrie când va deveni întuneric.

Amurgul de primăvară de la Polul Nord va începe cu câteva săptămâni înainte de echinocțiul de primăvară, ce are loc în luna martie, atunci când Soarele răsare din nou peste orizont. Chiar dacă în meteorologie sezonul tomnatic începe de la 1 septembrie, echinocțiul din septembrie anunță sezonul astronomic de toamnă.

În timpul echinocțiilor, ambele emisfere ale Pământului dispun de aceleași cantități egale de lumină.


Superstiții din popor în această zi

În poporul românesc există o groază de superstiții legale de această zi, iar una dintre ele spune că dacă va ploua în această dimineață, primăvara va fi ploioasă. O altă superstiție atenționează că nu este bine să te speli pe față până la apusul soarelui și că trebuie să mănânci pâine înainte să ieși din casă. Gospodarii este bine să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeși.

În ziua echinocțiului de toamnă, potrivit superstițiilor, se bat nucii și se scutură merele și gutuile. Această zi însemnată este sărbătorită din vechile timpuri și este considerată una dintre cele mai importante sărbători întâlnite și în calendarul păgân. O altă tradiție veche spune că cei care au copii nu au voie să îi certe în această zi, pentru că vor avea impresia toată viața că au puțin de cules.