Noi reguli de intrare a românilor în Bulgaria

Potrivit evoluției pandemiei de coronavirus din ultima perioadă, statul bulgar a decis să introducă noi măsuri pentru cetățenii români care vor să călătorească pe teritoriul Bulgariei. Acestea vor intra în vigoare începând cu data de 1 septmebrie 2021.

„Conform noilor prevederi, cetăţenii români care sosesc din România (menţinută în zona verde) pot intra în Republica Bulgaria sub condiţia prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:


  • un certificat digital european COVID-19 care atestă vaccinarea sau un document similar, care conţine aceleaşi date precum certificatul digital european COVID-19;

  • un certificat digital european COVID-19 care atestă vindecarea sau un document similar, care conţine aceleaşi date precum certificatul digital european COVID-19;

  • un certificat digital european COVID-19 care atestă testarea sau un document similar, care conţine aceleaşi date precum certificatul digital european COVID-19”, potrivit unui comunicat de presă.
Excepții privind noile măsuri

Cu toate acestea, există și unele excepții de la regula de a prezenta actele COVID-19 solicitate. Scutiți de această regulă sunt persoanele care se află în tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria, cu condiția că părăsesc imediat teritoriului statului, dar şi copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Pe pagina Ministerului Afacerilor Externe român, https://www.mae.ro/node/51904 se pot găsi informații suplimentare în legătură cu clasificarea statelor pe zone (verde, portocalie, roşie) și condiţiile de intrare în Republica Bulgaria din aceste state, dar şi eventualele excepţii de la aceste măsuri.

Cetățenii români pot apela după ajutor la Ambasada României din Sofia

Pentru orice alte nelămuriri, MAE menționează că cetățenii români se pot adresa după asistența consulară la Ambasada României la Sofia la numărul de telefon 0035929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

„De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: 00359879440758. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51904 şi http://sofia.mae.ro/, informarea temeinică anterior deplasării în străinătate şi respectarea cu stricteţe a măsurilor aplicabile în contextul pandemiei de COVID-19”, se menţionează în comunicatul MAE.