Pâinea, mai scumpă după o producție record. Costurile pe care le au producătorii sunt de vină

Franzela din făină, drojdie, apă și sare stă la loc de cinste pe mesele românilor. Morarii nu au avut niciodată atâta făină ca în acest an. Totuși, pâinea s-ar putea scumpi, iar producătorii estimează o creștere a prețurilor cu 5 sau 10% în toamnă. Mari consumatori de pâine, românii sigur vor simți posibilul nou cost al pâinii, preconizat a răvăși coșul de cumpărături din octombrie.

Reprezentanții patronatelor mărturisesc faptul că prețul ar putea crește din cauza costurilor pe care le au producătorii. Pe piața mondială s-au întâmplat perturbații serioase în ceea ce privește cererea și oferta.

Situația pare nefericită, dar printre „lacrimi” se strecoară și bucuria agricultorilor, care se mândresc cu recolte bogate. O tonă de grâu e acum 1000 de lei, iar valoarea de piață ia avans. Anul trecut, fermierii au cultivat 2,2 milioane de hectare cu grâu. Pentru anul viitor, aceștia estimează o producție dublă.


De ce mănâncă românii multă pâine?

Conform unui studiu Eurostat, un român mănâncă, în medie, într-un an, aproape 100 de kilograme de pâine și produse de panificație, comparativ cu un spaniol, care consumă, în medie, 51 de kilograme. Un german mănâncă 72 de kilograme de pâine pe an, un francez sau un italian consumă câte 69 de kilograme, iar britanicii mănâncă 57 de kilograme de produse de panificație anual.

La noi, pâinea este cu 47% mai ieftină față de media europeană, așa că și consumul individual e cel mai mare din UE. Cea mai scumpă pâine se vinde în Danemarca, unde prețurile depășesc media europeană cu 51%.