Facturi mai mari la gaze și curent electric. În unele zone, un kWh e mai scump cu 4 până la 7%

În România sunt aproape 9 milioane de consumatori casnici de energie electrică. Dintre ei, doar 40% au încheiat noi contracte în termenul prevăzut de lege, adică 30 iunie. Tot de la 1 s-au scumpit și gazele, în medie cu 20%. Vom resimți această creștere puternic la iarnă, când consumul este mai mare.


Variantele care au fost la îndemână

Cea mai întâlnită metodă de până acum a fost ca oamenii să nu facă nimic până la 30 iunie, iar gazul să le fie livrat în continuare, în următorul an contractual, la prețul de 155 de lei MWh fără TVA, deci cu 25% mai mult decât plăteau cândva.

A doua opțiune a fost să aleagă oferta celor de la Engie, dar doar în ceea ce privește gazul și nu alte servicii. Românii au putut alege Engie Gas 4U, care a venit cu aproximativ același preț, dar cu un discount de 20% pentru gaz, timp de șase luni la un contract pe un an.

A treia posibilitate a fost ca oamenii să aleagă o ofertă a unui alt furnizor. În acest caz, a fost necesară o mică analiză pentru consultarea comparatorului de prețuri al ANRE. Potrivit economica.net, un client din București a avut la îndemână peste 20 de oferte cu un preț mai bun decât cel din oferta Engie Gas Start. Prețul care a făcut cu ochiul celor care s-au organizat în această perioadă a fost de 123 de lei/MWh, deci aproape cât costa înaintea majorării.


Cine n-a ales, plătește

Iarna 2021-2022 va fi mult mai suportabilă din punct de vedere financiar pentru cei care au luat o decizie până la 1 iulie. Prețul mărfii-gaz din cei 155 de lei/MWh este de 116 lei. În ianuarie, au existat oferte de la firme de furnizare cunoscute care ofereau un preț al gazului de doar 54 de lei pentru un contract de un an, deci care acopereau mare parte din viitorul sezon rece, atunci când consumul de gaz este mai mare.