Preşedintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este prima ţară din Europa, în care vaccinul este adus de platforma COVAX.

„Şi, bineînţeles, acest lucru bucură foarte mult. Aceste doze de vaccin, 14.400, vor merge în continuare pentru imunizarea personalului medical. Şi mai departe vom depune toate eforturile ca să reuşim să aducem vaccin pentru cât mai mulţi oameni, astfel încât să salvăm vieţi şi să păstrăm sănătatea oamenilor, dar şi să putem să revenim la normalitate cât mai curând”, a notat şefa statului.

Reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych, a afirmat că datorită acestui lot de vaccinuri mai mulţi lucrători medicali, precum şi populaţia expusă unui risc mai înalt, vor putea fi vaccinaţi. Potrivit lui, din păcate pandemia va mai dura, iar transmiterea rapidă a virusului expune unei presiuni foarte mari atât lucrătorii medicali, cât şi populaţia în general. „Vaccinul sigur şi eficient va fi salvarea noastră. Dar până la vaccinarea tuturor, trebuie să continuăm să respectăm regulile de bază – purtarea măştii, menţinerea distanţei fizice şi evitarea locurilor aglomerate”, a spus oficialul.

„Copiii nu fac parte din grupurile ţintă care vor fi vaccinaţi împotriva COVID-19 şi totuşi prin vaccinarea populaţiei, îi vom proteja şi pe ei. Este foarte important ca şi profesorii să fie incluşi în primele grupuri de vaccinare după lucrătorii medicali, ca ei să se poată proteja de transmiterea comunitară a virusului şi să-şi poată continua activitatea în sălile de clasă”, a spus Maha Damaj, Reprezentanta UNICEF în Moldova.

Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianţa Vaccinurilor, Coaliţia pentru Inovaţii în Pregătire Epidemică (CEPI) şi OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor şi livrărilor de vaccinuri. Este unica iniţiativa globală care lucrează cu guvernele şi producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru ţările cu venituri mai mari, cât şi pentru cele cu venituri mai mici, informează adevarul.ro.