Clasamentul, care compară răspunsul guvernelor la această pandemie în cele 36 de săptămâni după confirmarea celui de-al 100-lea caz de COVID-19, plasează Australia pe locul 8, Marea Britanie pe 66, iar SUA pe 94 şi exclude China din această listă din cauza lipsei datelor, potrivit Institutului Lowy, care a realizat studiul.

Noua Zeelandă, care a detectat săptămâna aceasta primele trei contagieri cu noul coronavirus după 18 noiembrie, a reacţionat cu fermitate de la declanşarea pandemiei, fapt cea i-a permis să menţină cazurile sub control şi să înregistreze în total circa 2.300 de contagieri şi 25 de decese.

De asemenea, Vietnam a raportat în total 1.551 de cazuri şi 35 de morţi, în timp ce Taiwan a totalizat 890 de contagieri şi doar 7 decese.

Studiul notează că "nicio ţară nu a fost unanim câştigătoare în perioada examinată", având în vedere că gravitatea pandemiei a variat de la declanşarea crizei, evidenţiind factori structurali precum dimensiunea populaţiei, nivelul de dezvoltare economică sau diferenţele dintre sistemele politice, ce par să fi influenţat gestionarea pandemiei.

Studiul a fost publicat după ce s-au înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de COVID-19 în întreaga lume, SUA, India şi Brazilia, fiind ţările cu cele mai multe contagieri, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.

Spania ocupă locul 7 ca număr al contagierilor cu peste 2,6 milioane de cazuri de COVID-19; în timp ce în rândul ţărilor latino-americane cele mai afectate de noul coronavirus sunt Columbia (peste 2 milioane), Argentina (circa 1,9 milioane) şi Mexic (aproape 1,8 milioane), ocupând locul 11, 12 şi respectiv 13 la nivel mondial, informează Agerpres.