Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional articolul 15, care prevede pedepsirea tentativei de abuz in serviciu. Judecatorii constitutionali au explicat ca abuzul in serviciu se constata doar prin incalcarea legii, la care se adauga si obtinerea unui folos necuvenit, astfel ca prin modul de legiferare este exclusa tentativa la aceasta infractiune. Decizia a fost luata in unanimitate.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei judecatoresti care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtii de Apel Alba Iulia – Sectia penala, sesizarea fiind facuta in legatura cu un dosar al fostului primar al Bacaului, Romeo Stavarache.

Conform deciziei instantei, in acest dosar, Stavarache a fost achitat "de sub invinuirea savarairii infractiunii de abuz in serviciu in forma tentativei, prev. de art. 20 Cod penal din 1969 rap. la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 cu ref. la art. 248 Cod penal din 1969, cu aplic. art. 41 al. 2 Cod penal din 1969 si art. 5 al. 1 Cod penal".

Articolul 15 din Legea nr.78/2000 prevede ca "Tentativa la infractiunile prevazute in prezenta sectiune se pedepseste”, iar articolul 13 indice 2 stipuleaza: "In cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.”

Totodata, potrivit articolului 297 alin. (1) din Codul penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.”