Inundatiile din urma cu 150 de ani, din judetul Tulcea, au format insula Sacalin. In prezent, alti 6 km au iesit la suprafata, iar expansiunea continua.

„Avem aici cazul unei rupturi a insulei cordon petrecuta in anul 2013, in iarna lui 2012 spre 2013, moment in care insula a fost rupta pe distanta a trei kilometri, datorita unei furtuni foarte puternice. Ulterior acestui eveniment, insula s-a reconstruit gradat,” explica Razvan Mateescu, cercetator stiintific, INCDM "Grigore Antipa", Constanta, potrivit digi24.ro.

Insula este inchisa publicului din 1938; este o arie protejata, care adaposteste peste 200 de specii rare, accesul fiind permis exclusiv in scop stiintific.

Expertii sustin ca Sacalin nu este singura insula care se modifica. Un nou teritoriu a aparut, o insula in golful Masura, Tulcea, denumita insula K.

„La zona de nord de jetele (n.r., diguri) de la Sulina, jetele care functioneaza ca o bariera, nisipul a fost blocat si el a inceput sa se depuna. Incet, incet aceasta insula s-a creat. Este o insula care este impartita intre noi si ucraineni,” spune Simion Nicolaev, directorul INCDM "Grigore Antipa", Constanta.