“Sistemul de sanatate din Romania ar trebuii sa ne preocupe pe toti din simplul fapt ca nu mai avem medici iar spitalele din aceasta tara sunt de o mizerie crunta”, sustine un respondent.

Pe locul 2, la o distanta destul de mare sunt situate problemele ce tin de drepturile angajatilor (dreptul la concediul de odihna, concediul medical) cu un procent de 32%, urmate de cazurile sociale grave si problematice (ex.: copii bolnavi de cancer), cu un procent de 29% si probleme ce tin de drepturile omului, cu un procent de 18%.

Cu procente mult mai mici, de 8-9%, problemele legate de incalzirea globala si alte probleme ecologice, inegalitatea de gen si drepturile animalelor se situeaza pe urmatoarele locuri in lista domeniilor prioritare de rezolvat in Romania.

Tinerii 15-34 de ani ofera aceeasi prioritate problemelor sociale, cu cateva diferente: pentru ei, sunt mai importante problemele ce tin de sistemul medical (73%) comparativ cu cele legate de saracie (66%). De asemenea, acorda o prioritate mai mare cazurilor sociale grave (copii bolnavi de cancer) – 30%, comparativ cu problemele ce tin de drepturile angajatilor (24%).

Comparativ cu populatia 15-60, tinerii prioritizeaza mai mult problemele legate de drepturile animalelor (15%), inegalitatea de gen (13%) si incalzirea globala si alte probleme ecologice (12%), aliniandu-se astfel mai mult cu preocuparile pe care le au tinerii din alte tari. Problemele care tin de drepturile omului sunt considerate mai putin o prioritate pentru tineri (doar 8%).

In ceea ce priveste problemele ecologice, 33% dintre romani declara ca vorbesc des despre acestea cu cunostintele, prietenii, rudele. Mai mult, adopta si anumite practici ecologice in viata de zi cu zi. Astfel, 80% dintre romani mentioneaza ca arunca gunoiul doar in spatii special amenajate, 71% folosesc becuri economice chiar daca sunt mai scumpe, 71% achizitioneaza electrocasnice clasa A, 69% refolosesc pungile de plastic ca pungi de gunoi sau atunci cand merg la cumparaturi, 67% recurg la folosirea serviciului de emitere online a facturilor pentru a evita risipa de hartie, 60% economisesc apa la treburile casnice (“nu las apa sa curga in nestire atunci cand ma spal pe dinti/spal vase”), 53% recurg la utilizarea eficienta a energiei electrice (folosirea unor aparate doar cand este neaparat nevoie – gen aer conditionat sau scoaterea din prize a electrocasnicelor).

Tinerii adopta comportamente similare folosind insa mai mult serviciul de emitere online a facturilor (72.3%) si folosirea mijloacelor de transport in comun/mersul pe bicicleta – 51%.

Apar si comportamente cum ar fi colectarea gunoiului selectiv si transportul la ghene speciale (40%), achizitionarea de produse biodegradabile (cum ar fi detergentul de rufe) – 29%, plantarea de copaci -27%, achizitia produselor de piele ecologica – 21% si aruncarea uleiului de gatit in locuri special amenajate – 21%.

Potrivit unui comunicat remis 9am, datele au fost obtinute folosind un mix de metodologii de cercetare: un studiu calitativ de tip comunitate online in care insusi respondentii au identificat problemele prioritare ale Romaniei si apoi au fost masurate intr-un studiu cantitativ pentru identificarea celor mai importante dintre ele.

Studiul cantitativ online realizat in luna ianuarie 2016, pe un esantion de 400 de respondenti, 15-60 de ani din mediul urban. Eroarea de esantionare: +/-4.9%. Studiu calitativ a fost realizat in luna decembrie 2016, 200 de respondenti din Bucuresti. Studiul a fost realizat intr-o comunitate online de research avand ca target Millennials.