In perioada 17 - 28 octombrie, reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din mai multe judete, intre care Timis, Buzau, Constanta, Suceava, Bistrita-Nasaud, Covasna, Bacau, Vaslui, Cluj, Valcea, Alba, Galati sau Vrancea, au facut mai multe controale si au prelevat si analizat 114 probe de produse din carne - carcasa de oaie, carcasa de vaca, carne tocata de vita, mici din porc si vita, pulpa de vita, carnati, burger de vita, pastrama de carne de vitel, pulpa de oaie, carnti de vita si oaie, dar si de lapte si produse din lapte - cascaval clasic, telemea de vaca, cascaval de capra, cascaval afumat Apuseni, branza de capra, cas de vaca.

Astfel, a fost depistata bacteria Escherichia Coli verotoxigena la sapte probe prelevate din carne porc si vita comercializata intr-un supermarket din Valcea; la o proba de pasta de mici de la o carmangerie din Teleorman; la o proba de cascaval de la un magazin alimentar tot Teleorman; la trei probe recoltate de pe suprafata unei carcase de oaie de la un abator din Bistrita-Nasaud, dar si la o proba prelevata de pe suprafata unei carcase de oaie de la un abator din Buzau, scrie News.ro.

”Ca urmare, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene au facut controale la unitatile in care s-au depistat si comercializat produsele incriminate si au dispus masurile prevazute in Planul National de Control”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Potrivit raportului Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, in perioada 16 mai - 28 octombrie au fost analizate 1.193 de probe, din care buletinele de analiza au confirmat prezenta bacteriei Escherichia Coli verotoxigena pentru 62 de probe.