Noul statut, pe care elevii vor trebui sa-l respecte din toamna, nu mai permite scolilor sa le impuna uniforme, si chiar ii ajuta pe copii sa-i schimbe pe profesorii de care sunt nemultumiti. Documentul, semnat si de ministrul Educatiei, a fost timp de sapte luni in dezbatere publica.

Dupa sapte luni de dezbateri, ministrul Educatiei a semnat Statutul elevului, un document de sine statator, cu reguli valabile in orice scoala din aceasta toamna.

„Va crea in mod real, mediul in care elevii sa poata sa-si faca auzita vocea in scoala, sa se poata implica, sa fie cunoscute si recunoscute drepturile si obligatiile pe care le au. In limita respectarii legii, ei pot sa protesteze si sigur ca rezultatul acestui proces ar putea sa fie de la caz la caz imbunatatirea situatiei sau respingerea pretentiilor care nu sunt justificate si legitime”, a declarat ministrul Educatiei.

Vestea buna, pentru parintii stresati ca nu au bani de uniforme, este ca statutul le permite sa-i imbrace pe copii cu ce au. Pentru elevi, conteaza mai ales dreptul de a le da ei note profesorilor, anonim, relateaza Digi24.

„In momentul in care directorul unitatii de invatamant are un feedback negativ in mod anonim ar trebui sa-si ridice un semn de intrebare. Iar apoi cred ca schimbarea profesorilor la clasa este ceva mai usoara cu ajutorul statutului, daca mai mult de jumatate din clasa este de acord cu acest lucru”, a subliniat vicepresedinta Consiliului Elevilor din Bucuresti, Cristina Redai.