In cadrul studiului, vitamina D a fost administrata unui numar de 163 de voluntari cu insuficienta cardiaca, varsta medie a acestora fiind de 70 de ani. Vitamina D este vitala pentru sanatatea oaselor si a dintilor si poate avea beneficii importante de sanatate. Desi subiectii aveau obiceiul de a petrece timp in aer liber, aveau un nivel scazut de vitamina D chiar si in timpul lunilor de vara.

"Ei petrec mai putin timp afara, dar capacitatea pielii de a produce vitamina D, de asemenea, devine mai putin eficace cu varsta si nu intelegem exact motivele", a declarat consultantul cardiolog Dr. Klaus Witte.

Pacientilor li s-a administrat o tableta de vitamina D de 100 mg sau una placebo, timp de un an. Ulterior, cercetatorii au masurat impactul asupra insuficientei cardiace. Schimbarea a fost vizibila, inima pompand cu mult mai multa putere sangele in organism, scrie MEDIAFAX.

Echipa de cercetatori, care a prezentat rezultatele la o reuniune a Colegiului American de Cardiologie, a descris rezultatele ca fiind uimitoare.

"Este uimitor ca administrarea vitaminei D poate avea efecte benefice asupra sanatatii cardiace. Este pentru prima data cand cineva a aratat asta in ultimii 15 ani", au declarat cercetatorii.

"Este la fel de ieftina ca chipsurile, dar fara efecte secundare", a explicat pentru BBC medicul cardiolog Klaus Witte.

Potrivit acestuia, inima pacientilor care primisera suplimente de vitamina D s-a si micsorat considerabil, semn ca a devenit mai eficienta.

Cu toate acestea, cercetatorii nu cred ca o doza ridicata de vitamina D ar trebui prescrisa in mod normal pentru problemele de inima. "Nu am ajuns inca in acel punct, nu pentru ca nu ar exista o imbunatatire a simptomelor, dar sunt necesare studii mai amanuntite in acest sens", a explicat Dr. Witte.

Cele mai bogate surse naturale de vitamina D, potrivit CSID, sunt somonul, macroul, tonul, sardinele, galbenusul de ou, ficatul de vita, cerealele integrale, nucile, merele si produsele lactate.