Conform alesilor locali, titlul de cetatean de onoare al municipiului Ploiesti a fost conferit dramaturgului pentru "uriasa contributie adusa literaturii romane", precum si pentru atasamentul si pretuirea manifestate fata de orasul Ploiesti si comunitatea locala, care i-au fost sursa de inspiratie pentru majoritatea creatiilor.

In expunerea de motive se arata ca: “Dramaturgul s-a considerat intotdeauna a fi ploiestean. Aici a crescut, aici a invatat, s-a format si a descoperit lumea plina de pitoresc a negustorilor, a micilor functionari, a demagogilor, a republicanilor infocati si a amorurilor pasionale, lume care se va regasi, mai tarziu, atat de pregnant exprimata in opera sa".

Hotararea privind acordarea, post-mortem, a titlului de cetatean de onoare al municipiului Ploiesti dramaturgului Ion Luca Caragiale a fost adoptata cu 23 de voturi "pentru".

Consilierul local Paul Palas (PNL) nu a partipat la vot, spunand ca, in opinia sa, este "mult prea tarziu si mult prea putin pentru Caragiale”, scrie MEDIAFAX.