Filosoful Umberto Eco, supranumit "parintele semioticii interpretative", profesor emerit al Universitatii din Bolonia si fondator al Departamentului de comunicare al Universitatii din San Marino, a decedat joi seara, in locuinta sa din Alessandria, a anuntat familia sa, potrivit ziarului La Repubblica, scrie MEDIAFAX. Umberto Eco suferea de cativa ani de cancer.

Nascut in oraselul Alessandria, in nordul Italiei, pe 5 ianuarie 1932, Umberto Eco a devenit celebru cu romanele "Il nome della rosa / Numele Trandafirului" (1980) si "Il pendolo di Foucault / Pendulul lui Foucault" (1988). Ultima carte a filosofului italian a fost "Anno zero / Anul zero", publicata in 2015.

Umberto Eco a fost autorul a numeroase alte lucrari in domeniile semioticii, esteticii medievale, lingvisticii si filosofiei. Eco a inceput sa devina interesat de influenta presei asupra culturii de masa la sfarsitul anilor 1950. In anul 2010, a devenit profesor asociat al Academiei nationale italiene pentru Stiinte Morale, Istorice si Filosofice.

Catalogat "parintele semioticii interpretative", Umberto Eco s-a remarcat cu lucrari precum "Il problema estetico in San Tommaso / Problema estetica la Sfantul Toma d'Aquino" (1956), "Sviluppo dell'estetica medievale / Dezvoltarea esteticii medievale" (1959), "Arte e bellezza nell'estetica medievale / Arta si frumusete in estetica medievala" (1987), "Opera aperta / Opera deschisa" (1962), "La struttura assente / Structura absenta" (1968), si "Trattato di semiotica generale / Trata de semiotica generala" (1975).

"Doliu pentru cultura, ne-a parasit Umberto Eco; suntem profund indurerati", a reactionat Editura Bompiani, conform TGcom24.it. "Doliu imens pentru disparitia lui Umberto Eco", a reactionat premierul Italiei, Matteo Renzi.

"Umberto Eco este un exemplu extraordinar de intelectual european, imbinand in mod unic inteligenta trecutului cu o capacitate inepuizabila de anticipare a viitorului", a adaugat seful Guvernului de la Roma.