Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), a anuntat, miercuri, finalizarea proiectului de reabilitare si reamenajare a centrului istoric, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Odata cu finalul proiectului, zece strazi din zona centrala a orasului au devenit pietonale, iar patru piete au fost reamenajate, intr-una din ele mai fiind necesare lucrari pentru punerea in valoare a unor descoperiri arheologice, care fac obiectul unui alt contract.

Astfel, Piata Libertatii a devenit o piata de evenimente. Aici au fost montate banci si cosuri de gunoi, au fost plantati copaci si s-a reconfigurat intreaga piata cu pavaj nou, in culorile gri si caramiziu.

"Piata Libertatii a redevenit o piata de evenimente, asa cum a fost ea conceputa in anul 1730. A fost o piata de evenimente, nu o piata-parc. Ma bucur ca am putut sa redau aceasta piata timisorenilor", a spus Robu.

In Piata Unirii s-a pus pavaj nou cu piatra cioplita manual si s-au amenajat locuri pentru 24 de terase care sa functioneze pe timp de vara. De asemenea, in mijlocul pietei a fost amplasat un covor de iarba care va fi irigat, dar si vechea fantana a fost reamenajata.

In Piata Tarcului, precum si pe toate cele zece strazi cuprinse in proiect, care au devenit astfel pietonale, a fost pus pavaj. Totodata, pe strazile devenite pietonale au fost amplasate mai multe statui, opere de arta ale unor sculptori timisoreni. In toata aceasta zona a centrului istoric au fost schimbate retelele de utilitati, precum si iluminatul.

Si Piata Sfantu Gheorghe a fost reamenajata, dar acolo se mai lucreaza la punerea in valoare a unor descoperiri arheologice, fiind vorba de un alt contract, al firmei Corint, separat de cel de reamenajare a intregului centru istoric. Miercuri, la finalizarea lucrarilor, in mai multe puncte din zona centrala a orasului au cantat fanfare, au avut loc numere de jonglerie, dar s-a auzit si muzica de percutie si au fost prezentate lucrarile ale unor artisti plastici.

In centrul istoric a lucrat firma Romprest, pe o suprafata de 45.923 de metri patrati. Lucrarile de reabilitare a centrului istoric au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013. S-au executat lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, respectiv 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibila este de 12.410.137,20 lei.

Termenul initial pentru finalizarea proiectului a fost iulie 2015, insa s-a intarziat din cauza unor descoperiri arheologice.