Jumatate din prejudiciile provenite din dosarele DNA reprezinta suma aferenta cazului ICA, "un caz extrem de complex a carui rezolvare depinde intr-o maniera consistenta si de celeritatea cu care alte institutii ale statului isi indeplinesc obligatiile", se arata intr-un comunicat al ANAF, potrivit MEDIAFAX.

Institutia precizeaza ca 53,6% din total prejudicii trimise spre executare ANAF sunt nerecuperabile.

Astfel, pentru 63 sentinte/hotarari judecatoresti prin care s-au stabilit prejudicii in valoare de 596,49 milioane lei (30% din valoarea totala) sunt in curs formalitatile legale de partaj /iesire din indiviziune fortata, fiind vorba de valorificarea partii din bunurile detinute in comun de persoane juridice sau ce revine persoanelor fizice condamnate penal. Pentru 693 de sentinte/hotarari judecatoresti cu prejudicii de 433,1 milioane lei ( 21,8%) s-au pronuntat pentru persoane fizice care nu detin bunuri sau venituri urmaribile sau pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate.

Totodata, pentru 12 sentinte/hotarari cu prejudicii de 33 milioane lei s-au pronuntat pentru persoane juridice aflate sub incidenta legii insolventei, modificata anul trecut. Pe de alta parte, ANAF atrage atentia ca gradul de incarcare al institutiei pentru activitatea de recuperare a arieratelor si a altor sume datorate bugetului este "extrem de mare", astfel ca resursa umana si materiala necesara recuperarii prejudiciilor este cu mult depasita.

Capacitatea administrativa a structurilor de executare silita este excedata de activitatile desfasurate pentru pregatirea si sustinerea dosarelor de insolventa. In cursul anului trecut, ANAF a prelucrat 26.253 cazuri noi cu o valoare de 10,27 miliarde lei creante inscrise la masa credala, iar la finele anului gestiona 53.675 de contribuabili in insolventa, cu creante fiscale de 47,31 miliarde lei.