"Pana in acest moment al anului 2014, am primit 1.684 de sesizari de la persoane fizice si juridice private, fata de 1.032 primite in anul 2010. (...) In primele 10 luni din acest an am inregistrat peste 4.500 de dosare. Aproximativ 42% din dosare au fost constituite ca urmare a sesizarilor sau denunturilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% din cazuri au fost constituite ca urmare a sesizarilor unor institutii publice, altele decat serviciile de informatii", a spus procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, la conferinta de prezentare a rezultatelor Indexului Sustenabilitatii DNA, scrie MEDIAFAX.

Procurorul sef al DNA a adaugat ca, spre deosebire de anii anteriori, activitatea structurii din Ministerul Public se bazeaza mai mult pe denunturi si sesizari de la cetateni si mai putin pe sesizarile de la alte institutii sau pe cele din oficiu.

"Desi exista o perceptie referitoare la cresterea implicarii SRI in activitatea DNA, am constatat ca, in acest an, doar 17% din dosarele inregistrate au avut la baza o sesizare din oficiu pe baza informatiilor din mass-media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informatii, spre deosebire de anul 2010, cand 19% din dosare au avut la baza aceasta modalitate de sesizare", a adaugat Codruta Kovesi.

Declaratiile procurorului sef al DNA au fost facute in contextul prezentarii raportului unui proiect pilot care se refera la activitatea Directiei Nationale Anticoruptie. Acest raport a fost realizat cu sprijinul Fundatiei Konrad Adenauer si Ambasadei Marii Britanii in Romania.

Initiatorii proiectului pilot incearca sa realizeze o metodologie de monitorizare pentru domeniul justitiei si anticoruptiei.