"Referendumul, programat la 11 mai, in Harkov nu va avea loc, deoarece nu am reusit sa gasim o pozitie comuna privind intrebarile propuse pentru aceasta consultare", a anuntat coordonatorul miscarii Sud-Est, Iuri Apuhtin, citat de MEDIAFAX.

El a precizat ca separatistii din Lugansk si Donetk vor consulta populatia cu privire la independenta acestor regiuni, iar insurgentii din Harkov vor doar federalizarea Ucrainei.

"La Harkov este o alta situatie, deoarece cerem transformarea Ucrainei in stat federal cu mai multe regiuni autonome care sa primeasca atributii mai mari in stabilirea politicii externe", a adaugat Apuhin, mentionand ca separatistii de la Harkov nu renunta a ideea de a organiza un referendum mai tarziu.

Astfel, referendumul din 11 mai se va desfasura in cele doua regiuni afectate cel mai mult de revolte separatiste - Donetk si Lugansk, unde traiesc in total 7,3 milioane de locuitori. Populatia totala a Ucrainei este de 45,5 milioane de locuitori.

In cadrul referendumului, alegatorii vor trebui sa raspunda la doua intrebari - "Aprobati independenta Republicii populare Donetk?" si "Aprobati independenta Republicii populare Lugansk?".

Liderii separatisti prorusi din Donetk si Lugansk au respins apelul presedintelui rus, Vladimir Putin, de amanare a referendumurilor proindependenta.