Viața și cariera

Marea noastră actriță a venit pe lume pe data de 24 octombrie 1933, la București. Cel care i-a ales numele a fost chiar tatăl său, care după ce a mai crescut i-a explicat și care a fost motivul deciziei de o numi Draga. Părintele ei a fost foarte mândru de ea, când a venit pe lume, o iubea atât de tare încât a plimbat-o prin întregul spital pentru a le-o arăta și celorlalți.


„Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kilograme, mi s-a pus o funduliţă roşie de mână şi m-au purtat prin tot spitalul să mă arate şi tatăl meu a zis să poarte numele Draga să fiu dragă tuturor. Adevărul e că eu întâlnesc foarte multă iubire şi ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu. Însă mă bucur mult de dragostea pe care mi-a arătat-o publicul, e cel mai mare cadou.”, spunea actrița, acum câțiva ani buni.


Regreta artistă a urcat pentru prima dată pe scenă la vârsta de doar 13 ani, când a avut primul ei spectacol numit „Prinţesa din pădurea adormită”. Pe atunci, era elevă a liceului „Iulia Hasdeu” din Lugoj. Ea a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" în 1956, iar în luna septembrie a aceluiași an a apărut în piesa "Ziariștii" de Alexandru Mirodan.

A mai jucat și în alte piese de teatru, printre care se numără și: „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași – 1987), „Gaițele” de Kiriţescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băieşu.

A avut o carieră de succes, nu doar pe scena scena Teatrului Național, ci și în televiziune unde a făcut o echipă foarte bună cu regretatul Amza Pellea, jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul "Nea Marin miliardar".


“Amza a făcut un personaj naţional. Eu am jucat-o pe Veta în Nea Mărin. Mi-am dorit foarte mult şi mi-a fost teamă să nu-mi ia rolul o altă colega. Chiar am vorbit cu Amza şi îi spuneam că aş fi fost foarte suparată dacă nu mă alegea pe mine”, spunea Draga Olteanu Matei despre colegul ei de scenă.


A jucat și în: Haiducii (1966), Răzbunarea haiducilor (1968), Frații Jderi (1974), Toamna bobocilor (1975), Eu, tu, și… Ovidiu (1978), Acțiunea „Autobuzul” (1978), Buletin de București (1983), Rămășagul (1985), Căsătorie cu repetiție (1985), Ministerul comediei (1999) sau Faimosul Paparazzo (1999).

Mai mult de atât, după pensionare, doamna teatrului românesc s-a mutat la Piatra Neamţ alături de soțul ei, unde a înființat propria companie pentru actori neprofesionişti „Teatrul Vostru”, unde se ocupa de instruirea tinerilor. A primit multe premii şi distincţii precum: Premiul ACIN, pentru rolurile „Ilustrate cu flori de cîmp„ și „Filip cel bun” (ambele realizate în 1974) – în anul 1975. De asemenea, i-a fost oferit Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.


De ce nu a avut copii

Pe data de 13 octombrie 1970, s-a căsătorit cu Ion Matei, doctor în Piatra Neamţ. Draga Olteanu Matei nu și-a dorit niciodată să devină mamă, deși i-au plăcut întotdeauna copiii. Nu a vrut să discute prea mult despre decizia ei, de la vremea aceea, deoarece era de părere că va dezamăgi multe mame și nu voia deloc lucrul acesta. Mai mult de atât, regreta artistă a dat exemplu și un proverb după care s-a ghidat pe tot parcursul vieții sale, când a venit vorba despre aducerea pe lume a unui copil.


"Eu nu am vrut să fac copii niciodată. Îmi sunt foarte dragi, dar nu mi-am dorit pentru că eu cred o treabă pe care nu vreau s-o spun în public, pentru că ar fi foarte decepţionate mamele. Dar amintesc un proverb bătrânesc foarte înţelept: Cine are să-i trăiască, cine nu să nu-şi dorească. În zile noastre ar trebui să ne gândim la partea a doua a proverbului", a spus Draga Olteanu Matei, într-un interviu.



Care au fost ultimele cuvinte

Draga Olteanu Matei s-a stins din viață pe data 18 noiembrie 2020, din pricina unei hemoragii digestive superioare, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași, la vârsta de 87 de ani.


“Să mă ierte lumea că am avut gura slobodă și, dacă se poate, să mă vorbească de bine când mă voi duce”, a spus marea actriță, înainte să moară.