Reacție controversată în cazul cardiologului Tesloianu. Ce spune medicul Astărăstoae despre reutilizarea dispozitivelor

Vasile Astărăstoae a scris, într-o postare pe blogul său, că, din punct de vedere științific, nu ar fi nimic în neregulă cu aceste proceduri. În plus, acesta spune că stimulatoarele refolosite nu ar putea duce la infecții care să le cauzeze moartea pacienților cărora le-au fost implantate.

În urmă cu două săptămâni, judecătorii au decis ca medicul Dan Tesloianu din Iași să fie arestat preventiv pentru 30 de zile. Acesta este acuzat că a montat stimulatoare recuperate de la morți unor pacienți cu probleme cardiace, cărora le-ar fi cerut și bani pentru asta. Conform anchetatorilor, același Tesloianu ar fi coordonat o adevărată rețea. El ar fi lăsat și stagiari să se ocupe de astfel de intervenții, peste 200 la număr.

Și la morga Spitalului Militar din Brașov se fac verificări și se caută probe. Medicul de acolo este anchetat de Parchetul militar. Mai mult, ancheta procurorilor Secției de Urmărire Penală și Criminalistică ar fi scos la iveală un alt scandal.

Medicul Tesloianu i-ar fi obligat pe stagiari să facă intervenții de implantare a dispozitivelor medicale, chiar dacă aceștia nu aveau drepturi. Stagiarii ar fi făcut și mai multe intervenții pe zi, fiind expuși riscului de iradiere, pentru că se foloseau și de aparatura radiologică.

Un alt suspect în dosar este un rezident al doctorului din Iași, care ar fi montat dispozitive cardiace, cu toate că nu avea voie. Respectivul a primit control judiciar pentru 60 de zile și i s-a interzis sa profeseze. De asemenea, patru pacienți sunt anchetați pentru dare de mită.


Cum funcționa rețeaua

Conform anchetatorilor, cardiologul Eduard Belu ar fi unul dintre cei care îi furniza doctorului Dan Tesloianu periodic stimulatoare cardiace și defribilatoare. Un asistent de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași se ocupa de tranzacție: mergea la Brașov și căra cu sacoșa stimulatoare cardiace și defribilatoare.

După ce primea dispozitivele medicale, Tesloianu apela la fostul șef de secție Antoniu Petriș, potrivit Parchetului. Anchetatorii presupun că cel din urmă, în timp ce era șef al secției de Cardiologie, ar fi girat sterilizarea stimulatoarelor cardiace prelevate de la decedați, pe care ulterior Dan Tesloianu le refolosea fără știrea pacienților. Petriș știa că aceste dispozitive sunt de unică folosință, deci nu pot fi refolosite, nici măcar după sterilizare.


„În România, legislaţia interzice resterilizarea oricărui tip de materiale sanitare. Vorbim de dispozitive intra cardiace foarte scumpe, al căror cost depăşeşte mii de euro. Nu este o soluţie ca fiecare să încerce să-şi rezolve problema la nivel local. Niciodată nu se umblă în dispozitiv”, a transmis Theodora Benedek, președinte Comisie Cardiologie.


Cei trei erau răsplătiți pentru efort. Anchetatorii au găsit la percheziții teancuri de bani, valută din mai multe țări. Este vorba despre aproximativ 150.000 de lei, 100.000 de euro, peste 2000 de dolari și alte sute de franci, lire sau forinți.

Doctorul Tesloianu are acum o bună parte din avere sub sechestru: un apartament în Iași, trei case, printre care și cea construită într-o arie protejată din localitatea Movileni, 36 de tablouri ale unor pictori renuți și sume de bani.