Cazul bărbatului care ar fi murit că nu i-a dat mită la timp: 96 de colegi țin spatele medicului-șpăgar Anca Dumitrovici

Soarta victimei ar fi fost alta dacă ar fi dat bani medicului, așa cum i-au spus alți pacienți că ar fi obiceiul pentru a fi tratați omenește.


„Nu pot să cred că un om la 63 de ani a murit. Ştiam bine că din cauza ei, pentru că nu i-a dat tratamentul la timp”, a declarat soția pacientului mort.

„O sută, două. Doamnă, euro. Erau foarte mulți bolnavi acolo, da, așa dăm”, a completat aceasta.

„Te duci la medic ca să te salveze și una ca dumneaei te omoară”, a mai spus ea.


De disperare, femeia a promis medicului oncolog că va face credit la C.A.R, doar să îi elibereze rețeta de tratament. A fost prea târziu. În pofida acestui fapt, 96 de medici de la Spitalul Județean Suceava au semnat un memoriu de susținere a doctorului Anca Dumitrovici.


Medicul a primit 21 de „atenții” într-o singură zi

Procurorii au arătat că într-o singură zi, medicul a primit 21 de „atenții”, două dintre ele în doar 48 de secunde. Unui pacient cu două forme de cancer i-ar fi cerut să dubleze suma.

Pentru instanță, argumentul colegilor medicului vizat a fost șocant. Mita este ilegală în orice context, iar motivul cum că aceasta reprezintă dorința pacienților nu este o justificare.


„Nu a condiţionat niciodată actul medical”, a spus Anca Elena Popovici, avocata medicului.

„A da şpagă medicului este o modalitate fie de a-ţi linişti conştiinţa că ai făcut tot ce ţi-a stat în putinţă, fie de a căuta să creezi un tip de presiune morală asupra medicului”, a transmis Dan Petre, sociolog.

„Este de pe vremea fanarioţilor în România. Acum medicii sunt bine plătiţi. Trebuie să dispară acest fenomen, iar medicii să nu mai accepte sub nicio formă”, a explicat dr. Sorin Hâncu, președinte Colegiul Medicilor Suceava.