Șoriciul, o bombă calorică pe masa de sărbătoare

În România, șoriciul de porc este un deliciu pentru toți de la mic la mare. Această gustare este foarte apreciată în pragul sărbătorilor de iarnă, atunci când gospodarii taie porcul pentru a avea bucatele tradiționale pe masa de sărbătoare. Șoriciul este îndrăgit de toți și savurat cu maximă plăcere. Însp puțină lume știe că aceste este și extrem de caloric.

O porție medie de șorici nu trebuie să depășească 50 de grame. Dar cine mai ține cont de câte grame de șorici mănâncă atunci când este atât de gustos. Departamentul pentru Agricultură al SUA a stabilit valorile nutriționale pentru 100 de grame de șorici. Acestea sunt următoarele:



  • Calorii – 544 kcal

  • Proteine – 61,3 g

  • Grăsimi – 31,3 g

  • Carbohidrați - 0

  • Fibre - 0

  • Calciu – 30 mg

  • Magneziu – 11 mg

  • Fosfor – 85 mg

  • Potasiu – 127 mg


Șoriciul de porc nu conține deloc carbohidrați, de aceea acest produs alimentar este potrivit într-o dietă low carb sau în dieta ketogenică. Șoriciul din comerț se diferențiază de cel din curțile oamenilor de la țară, deoarece poate conține o cantitate mare de sare, aceasta fiind un risc mare pentru sănătate. Sarea reține apa în organism, lucru care poate duce la mai multe probleme de sănătate.

De asemenea, aproximativ jumătate din cantitatea totală de lipide care se regăsește în șoriciul de porc o reprezintă grăsimile saturate. Prin urmare, consumul regulat de șorici încadrat într-o dietă bogată în grăsimi saturate poate duce la creșterea nivelului de colesterol, astfel crescând și riscul apariției bolilor de inimă si a diabetului de tip II.

Nu trebuie să faceți abuz de șorici deoarece în combinație cu alte preparate care se regăsesc pe masa de sărbătoare a românilor, acest lucru poate duce la balonare și alte probleme ale digestiei.