ONG-uri cer decontarea avortulu la cerere prin CNAS

Peste 250 de organizații din România, dar și de peste hotarele țării au semnat o scrisoare deschisă în care se adresează Ministerului Sănătății, dar și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin care le socilită decontarea avortului la cerere prin CNAS.

Potrivit informațiilor oferite de INSP, în ultimii 3 ani, peste 300 de femei au făcut avorturi în medii și condiții nesigure pentru sănătatea lor. Autoritățile susțin că dacă Guvern va aproba această cerere și avorturile se vor deconta prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, atunci se va ști cu exactitate câte astfel de întreruperi de sarcincă se fac în spitalele din România.

Tot în scrisoarea deschisă, ONG-urile au menționat faptul că femeile nu au acces atât de ușor la această procedură. De cele mai multe ori, medicii refuză să facă întreruperi de sarcină din motive religioase, etice sau că este decizia conducerii unității medicale respective.


În ce țări avortul este interzis

În lume, se regăsesc doar 63 de țări și teritorii care permit femeilor să facă o întrerupere de sarcină la cerere, chiar dacă în anumite condiții dorința este limitată de o perioadă de timp în care poate fi efectuată procedura. Printre aceste țări se numără Albania, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Cuba, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, România și Ungaria.

Printre țările în care este interzis avortul se numără: Andorra, Angola, Aruba, Cisiordania, Congo, Curaçao, Egipt, El Salvador, Fâșia Gaza (teritoriile palestiniene), Filipine, Gabon, Haiti, Honduras, Jamaica, Laos, Madagascar, Malta, Mauritania, Nicaragua, Palau, Republica Dominicană, San Marino, Senegal, Sierra Leone, Surinam, Tonga.

În alte țări precum Afganistanul, Argentina, Brazilia, Chile, Japonia, Israel, Irak și Iran, avortul este permis dacă procedura se face pentru a salva viața femeii însărcinate.