Trei cazuri de botulism raportate în România

În cel de-al treilea caz este vorba despre un bărbat în vârstă de 39 de ani. Acesta s-a adresat la medic pentru că vedea dublu. Pacientul le-a spus medicilor că recent ar fi consumat niște carne care a fost preparată cu multe luni în urmă și conservată în untură. Acesta spune că nu a mai preparat-o termic, iar acum crede că aceasta este sursa intoxicației sale.


”Este binevenită această discuție pentru că urmează o perioadă în care mulți dintre noi vom urma rigorile unui post. Îmi post se mănâncă în special legume, fructe, care pot fi în stare conservată.”, a spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.



Ce este botulismul

Botulismul este o boală rară, paralitică ce poate deveni fatală, generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Boala se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. Acestea pot fi urmate de o slăbiciune a mușchilor brațelor, pieptului și picioarelor. Boala nu afectează, de obicei starea de conștiență și nu cauzează febră.


Ce alimente NU trebuie să consumăm

Această infecție provine de cele mai multe ori din conservele de pește, cele de zacuscă, de carne, pateu. În concluzie, orice ambalaj care limitează contactul cu oxigenul poate duce la dezvoltare acestei toxine, iar prin consum oamenii se pot infecta.


Care sunt simptomele intoxicației cu toxina botulinică

Speciliștii spun că în cazul acestei infecții, aceasta nu debutează cu febră, dar de regulă apar fenomene neurologice. Pacientului îi poate cădea pleoapa, adică nu mai poate deschide bine ochii, se usucă mucoasa nazală.


„De asemenea, conjunctiva ochilor nu mai poate înghiți în condiții corecte, iar în formele grave chiar apar manifestări respiratorii, astfel încât, de regulă, pacientul se prezintă nu la infecțioase, ci la medicul neurolog sau la medicul ORL, astfel încât colegii noștri trebuie să fie atenți și la ce consumă pacientul”, a mai spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.