Un somn de mai puțin de 5 ore duce la apariția mai multor boli

Potrivit oamenilor de știință, persoanele cu vârsta de peste 50 de ani care au un somn de mai puțin de cinci ore pe noapte au un risc crescut de a dezvolta cel puțin două boli cronice. Persoanele care au declarat că dorm 5 sau mai puține ore pe noapte au cu 30% mai multe șanse de a dezvolta boli precum cancerul, diabetul sau bolile de inimă, pe parcursul a 25 de ani.

Cercetătorii le recomandă oamenilor să țină cont de orele dormite și să nu neglijeze odihna pentru corpul său. Pentru ca organismul să se odihnească este nevoie să dormiți între șapte și opt ore în fiecare noapte.


„Multimorbiditatea (două sau mai multe boli cronice) este în creștere în țările cu venituri ridicate și mai mult de jumătate dintre adulții în vârstă au acum cel puțin două boli cronice.”, a declarat Dr. Severine Sabia de la University College London’s Institute of Epidemiology & Health și Inserm, Universite Paris Cite, unul dintre autorii principali ai studiului.



Risc crescut de mortalitate pentru persoanele de 50 de ani care dorm cel mult 5 ore pe noapte

Multimorbiditatea este îngrijorătoare deoarece este asociată cu o utilizare ridicată a serviciilor de asistență medicală, spitalizări și dizabilități, fiind și o provocare mare pentru sănătatea publică. În cadrul studiului s-au analizat datele a 8.000 de adulți cu vârste de 50, 60 și 70 de ani. Echipa a constatat că, la vârsta de 50 de ani, cei care dormeau cinci ore sau mai puțin aveau un risc cu 30% mai mare de multimorbiditate pe parcursul celor 25 de ani de urmărire, comparativ cu cei care dormeau șapte ore.

Persoanele de 60 de ani care aveau un somn de cinci ore sau mai puțin prezentau un risc cu 32% mai mare, iar cei cu vârsta de 70 de ani, cu 40% mai mare, față de cei care dormeau 7 ore pe noapte. Totodată, oamenii de știință au constatat că persoanele cu vârsta de 50 de ani care dorm cinci ore sau mai puțin prezintă un risc de mortalitate cu 25% mai mare. Cercetătorii sunt de părere că durata scurtă a somnului crește riscul de boli cronice care favorizează creșterea riscului de deces.