Nutriţioniştii afirmă că cele mai sănătoase fructe ale lunii august sunt agrişele, zmeura şi afinele. Cu această ocazie ar trebui să profităm de aceasta și să savurăm din plin din aceste fructe. Totodată, nutriționiștii recomandă ca acestea să fie consumate crude, adaugate în terciuri, în iaurt, în smoothie.


Agrișele și beneficiile acestora asupra organismului

Agrișele au o aromă ușor dulceagă și sunt sărace în calorii. Sunt printre cele mai bogate fructe în antioxidanți și au un conținut ridicat de vitamina C. Agrișele ajută la controlul glicemiei, protejează creierul, îmbunătățesc sănătatea inimii, protejează oasele, reduc stresul, mențin sănătatea sistemului nervos, reduc inflamaţiile din organism. Totodată, agrișele sunt bogate în substanțe nutritive, minerale și oligoelemente precum potasiu, fosfor, fier, calciu, zinc, fluor.


''Agrişele ameliorează bine simptomele acute ale tulburărilor gastro-intestinale, dar sunt contraindicate pentru cei care suferă de ulcer stomacal. Agrişele conţin multă pectină, care împiedică instalarea metalelor grele şi a substanţelor radioactive în organism. În plus, agrişele conţin substanţe care împiedică dezvoltarea tumorilor'', a spus Zoia Bogdanova, dietetician şi nutriţionist.



Beneficiile zmeurei

Zmeura, la fel ca agrișele, sunt sărace în calorii și bogată în fibre. Consumat de zmeură previne răceala, frisoanele şi durerile de cap. Fibrele insolubile ale zmeurei ajută la menținerea greutății corpului, iar cele solubile scad nivelul colesterolului din organism, protejând vasele sangvine de depunerile de grăsime și prevenind unele afecțiuni severe.

Zmeura conține o cantitate mare de antioxidanți, vitaminele B1, B2 și B3, acid folic, cupru și fier. De asemenea, sunt o sursă bogată de vitamina C, magneziu și fibre. Consumul zilnic de zmeură poate preveni boli precum cancerul, obezitatea, afecțiunile cardiovasculare și infertilitatea.


Care sunt beneficiile afinelor

Afinele sunt destul de sănătoase și gustoase, iar acestea nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic. Afinele conțin o cantitatea semnificativă de antioxidanţi. Afinele au efecte antivirale și antibacteriene. Totodată, conțin foarte puține calorii faţă de alte fructe și sunt recomandate în aproape toate dietele, în special cele pentru persoanele cu diabet.

Afinele conțin cantități mari de vitaminele A, B6, C, E, K, calciu, magneziu, potasiu, dar și sodiu. Afinele mai conțin și antocianine, antioxidanți care le dau culoarea, resveratrol și quercitina. Acestea reduc și deterioarea AND-ului, protejând împotriva îmbătrânirii și a cancerului, protejeaza sistemul cardiovascular, îmbunătăţesc vederea și ajută la combaterea depresiei.