OMS a realizat un prim profil al pacientului infectat cu variola maimuței

Cel mai des întâlnit profil este cel al unui bărbat de sub 40 de ani, care locuiește în Europa, are relații sexuale cu bărbați și prezintă erupții cutanate pe tot corpul și febră.

Cu 81,6% dintre cele 6.027 de cazuri înregistrate la nivel mondial, Europa rămâne de departe cea mai afectată regiune de valul actual de cazuri de variola maimuţei, depistat în luna mai în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic.

Germania, Regatul Unit și Spania sunt cele mai afectate teritorii din lume, cu peste 1.000 de cazuri fiecare. În jur de 99,5% dintre pacienții care și-au exprimat sexul sunt bărbați, cu vârsta medie de 37 de ani, potrivit statisticilor OMS.

Totodată, 60% dintre bolnavii care au furnizat informații despre orientarea lor sexuală, aproape o treime din numărul total de persoane infectate, se identifică drept homosexuali, bisexuali sau bărbați care au relații intime cu bărbați, conform raportului.

Boala din familia variolei, considerată mult mai puțin periculoasă, anume variola maimuței, se vindecă, de regulă, de la sine, după două sau trei săptămâni de la infectare.


Cum a început epidemia

Investigațiile sunt în curs de desfășurare, dar pentru moment se cunoaște că cele mai multe cazuri sunt depistate prin intermediul serviciilor de supraveghere a bolilor cu transmitere sexuală.

Acest lucru este neobișnuit și se fac investigații suplimentare pentru a determina sursa probabilă de infecție, ce evenimente ar fi putut contribui la amplificarea transmiterii și cum să se limiteze răspândirea ulterioară.

Pentru moment, tratament există doar pentru a ameliora simptomele, iar primele doze de vaccin vor ajunge în țara noastră în perioada următoare. La nivel mondial au fost confirmate peste 1.400 de cazuri, cele mai multe din Europa fiind în Anglia - aproximativ 470 de cazuri.


Cum se transmite variola maimuței

Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat că pacientul infectat transmite cu o mare probabilitate în momentul în care are erupție cu vezicule. Boala se poate transmite în mai mică măsură prin obiectele contaminate sau suprafețele contaminate și putem discuta de o trasnmitere prin intermediul fluidelor.


„Cel puţin OMS spune că risc mai mare este în cazul persoanelor care au parteneri sexuali multipli, dar nu e neapărat o problemă a persoanelor din grupul LGBT-Q. Iar noi lucrăm aici şi cu grupuri LGBT şi cu persoane vulnerabile şi i-am pus în temă şi sunt atenţi”, a explicat Maria Georgescu de la Asociația Română Anti-SIDA (ARAS).