Ce este diabetul de tip II

Diabetul de tip II este o boală care are un impact grav asupra sănătății organismului. Apariția acestei boli este strâns legată de calitatea și stilul de viață pe care îl are o persoană. De aceea este necesar să vă ascultați organismul pentru a depista la timp simptomele și pentru a putea interveni și a preveni formele grave de diabet. Acest set de simptome este cunoscut sub numele de prediabet.


Ce este prediabetul și care sunt cauzele

Prediabetul reprezintă un nivel al glicemiei care este mai mare decât cel normal, însă insuficient de mare pentru a fi considerat diabet de tip II. Pentru a putea preveni o formă gravă de diabet trebuie să se cunoască cauzele care duc la formarea acestei boli pentru a fi înlăturate. Diabetul poate fi moștenit genetic, fiind unul dintre motivele principale ale apariției bolii.

Alte cauze care cresc semnificativ riscul de diabet de tip II (și, prin urmare, și de prediabet) sunt supraponderabilitatea, o dietă nesănătoasă, un stil de viață inactiv, fumatul, tensiunea arterială ridicată, un nivel scăzut de colesterol HDL (bun), un nivel ridicat de trigliceride în sânge, vârsta înaintată, diabetul gestațional la femei, sindromul ovarelor polichistice și apneea obstructivă în somn.


Care sunt simptomele diabetului

Prediabetul nu are simptome vizibile sau cel mult o ușoară întunecare a nuanței pielii în zona gâtului, axilelor sau zona inghinală. Însă cel mai sigur mod de a depista această afecțiune sunt analizele de sânge regulate, în special dacă există mai mulți factori de risc.

Pe măsură ce prediabetul se agravează și se transformă în diabet de tip II, vor apărea și alte simptome precum:



  • sete crescută

  • urinare frecventă

  • foamete crescută

  • oboseală

  • vedere încețoșată

  • amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor sau al mâinilor

  • infecții frecvente

  • răni care durează mult timp până se vindecă

  • pierderea neintenționată în greutate



Care este tratamentul

Pentru a preveni dezvoltarea prediabetului într-o formă de diabet este nevoie să avem mai multă grijă de organismul nostru și să ducem un stil de viață sănătos. Dieta alimentară trebuie să fie bogată în fructe, legume, nuci, cereale integrale, leguminoase și ulei de măsline, bogată în fibre și săracă în grăsimi și calorii. Totodată se recomandă și activitatea fizică.

Medicul vă poate recomanda și renunțarea la fumat sau chiar medicamente precum metformină sau alte medicamente care sunt menite să controleze colesterolul și tensiunea arterială ridicată.